Simpozion 18 Noiembrie 2022 ICDM

În data de 18 noiembrie 2022 s-a organizat la sediul ICDM Cristian simpozionul cu
titlul

”Stimularea agriculturi româneşti in spaţiul montan concomitent cu menţinerea
stabilităţii populaţiei în această zonă”.

La manifestarea știnţifică au fost prezenţi, după cum urmează: Aurel Simion, secretar de stat în cadrul MADR, Valeriu Tabără – președinte al A.S.A.S, Radu Rey – președintele al Forumului Montan din România (FMR), domnul Mircea Dorin Creţu – prefect al judeţului Sibiu, domnul vicepreședinte al Consiliului Judeţean Sibiu – Marcel Constantin Luca, reprezentanţi ai instituțiilor: Direcţia Agricolă Sibiu, APIA, DSVSA, inspectoratul școlar județean, cadre didactice de la USAMV Cluj. ULBS Sibiu, primăria Râu Sadului precum și reprezentanţii Comisiei de invăţămånt, Cercetare, Inovare din , cadrul Comitetului de masivi din Parång şi Făgăraş, reprezentanţi ai ANZM, Federaţia oierilor de munte precum şi alte personalităţi din judetele aferente celor 2 comitete de masiv.

La intrarea în Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian Sibiu, cercetătorii au amenajat o expoziţie cu produse montane de calitate care puteau fi și degustate. Atracţia a reprezentąt-o decorațiunile pe lemn ale doamnei profesor universitar Ileana Cristea, dar și șosetele din lână.

” Despre drumul lânii în timp, despre obstacole și continuitate, despre firul atât de fragil
dar rezistent temporal, despre tradiţia care aduce laolaltă muncă, dăruire, creativitate, despre arta populară înainte și după, au vorbit exponatele lucrate manual de Banciu Ana şi Câmpeanu Paraschiva din comuna Tilişca”. Ciorapii din lână şi covoarele țesute manual, poartă amprenta ocupaţiei de bază a mărginenilor, oieritul, a primariatului lânii ca fir natural, ecologic specific românesc”.

Partea a-2 a manifestării a fost dedicată discuţiilor pe marginea draftului: ”program de cercetare pentru cele 2 masive montane Parâng și Făgăraş prezentat de dr. ing. Rusu Mariana, președinte al Comisiei de Învăţământ, Cercetare și Inovare care a specificat următorul lucru:
,,Comisia ar trebui sa devină o academie, o universitate a muntelui, o şcoală pentru toate vârstele, pentru profesiunile legate de agricultură şi patrimoniu cultural, un tezaur, o arhivă documentară, surse inepuizabile de documentare” .

Tot în contextul desfășurării simpozionului din data de 18.11.2022, domnul președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”, prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. , Domnu Valeriu Tabara a atins urmatoarele subiecte:

‘’ Carpații României nu sunt niște forme abstracte așezate pe harta unei țări. Ei fac parte (așa cum spunea Domnu Radu Rey, și nu numai el) dintr-un patrimoniu din viața unei popor ‘’.

Totodata domnu Valeriu Tăbară a corectat următoarea chestiune:

”România nu este în arcul carpatic, România este în spațiul carpato-danubiano-pontic”.

”Carpații reprezentân-d mai mult decât o formă de relief”.

”Tot ce știm la acest moment despre agricultura montana nu este sufficient”.

”Este foarte bine că s-au înființat aceste comitete de masiv, și totodata centrul de cercetare de la Păltiniș”.

”Un lucru absolut necesar pentru zona montană si nu numai este acel sistem de prelucrare, pregătire continua”.

”Ecologia înseamnă să trăiești cu natura și cu factori climatici. Ecologia înseamnă știință și ecologismul înseamnă politică”.

‘’ Problema noastră, migrația noastră și pierderea populației nu este din zona urbana, ci este din zona rurală. Este fundamentul de existență al acestui popor. Trebuie să ne gândim la nivel guvernamental’’ la o metoda prin care am putea lua un împrumut nu mic, cu o dobandă foarte bună. (Programu Fita)

”O altă problemă a zonei rurale a apărut atunci când s-au introdus ‘’ microbuzele în școli (transportul copiilor). Este o greșeală enormă pentru zona rurală. Școala și profesorul și educatorul nu trebuie să fie departe de elev, nu trebuie să mergă elevul la professor ci profesorul la elev, trebuie schimbată paradicma”.

”Un alt motiv pentru care migrează copii de la rural la urban este pentru că școala este pentru mulți copii din zona rurală departe. Părinți nu pot aștepta dupa microbuz mai multe ore în frig, și din acest motiv hotărăsc sa migreze unde școala este aproape pentru copil, chiar daca acest lucru ar însemna să își vândă gospodaria”.

‘’ Trebuie să venim fiecare cu propuneri de legate de această chestiune, să focalizăm problemele acestea de fond de elemente fundamentale existențiale ale poporului roman’’.

‘’Orice activitate a unui stat se măsoară în parametri macroeconomici, nu în cei microeconomici. Dacă acolo nu ai reușit să plusezi în sistemele tale, înseamnă că n-ai nici siguranță nici Securitate, nici siguranță alimentară, din contră cresc problemele de dezechilibru și de multe alte lucruri. Uitați ce se întămplă cu prețul, cu pensiile , scade puterea de cumpărare’’ . Soloția pentru rezolvarea acestor probleme se realizează numai prin putere economică.

”Trebuie să venim cu un argument, de un altfel de credit general, bine așezat pe problematica care se constituie într-o strategie de fond, în cee ace privește întregul ansamblu de economie a zonei montane”.