Simpozion 9 Noiembrie 2023 ICDM

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian-Sibiu (ICDM) a organizat zilele acestea simpozionul ştiinţific intitulat „Transhumanţa între mobilitatea şi stabilitatea populaţiilor din comunităţile montane”. Evenimentul a avut loc la sediul instituţiei din localitatea Cristian, judeţul Sibiu, şi s-a bucurat de prezenţa specialiştilor în domeniu.

Institutul s-a bucurat de prezența:

Domnului Prof. Univ. Emerit Dr. Ing. Dr. h. c. Valeriu TABĂRĂ, Președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” ; Domnului Dr. ing. Aurel BADIU , Vicepreședinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” ; Domnului Prof. Univ. dr. CS I Radu REY, Preşedinte Forumul Montan din România, M.O. Academia Română; Domnului Director plan sectorial MADR, Gheorghe LĂCĂTUȘU; Domnului VILI Dragomir, director Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală; Domnului Dr. Ing. CS1 Teodor MARUȘCA, membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Șișești”; Colegilor de la USAMV Cluj-Napoca ( Carmen Dana ȘANDRU, Emoke PALL), ULB Sibiu (Dumitru BATÂR, Vasile TABĂRĂ, Aurel PAVEL, Pompilica IAGĂRU, Ioana CREȚU, Ioana CIOCAN ), USV Timișoara (Ioan PĂDEANU); Doamnei FODOR Maria, Director Centru Meteorologic Transilvania Sud; Domnului Director APIA Sibiu, ȘTEFAN Mihai Liviu; Doamnei Claudia POCȘOARĂ – MADR; Reprezentanților Comitetului de Masiv Parâng și Făgăraș; Președintele Federației oierului de munte din România, GONȚEA Petru Eugen și președinta Asociației Țara Loviștei, CONSTANȚA Ștefan; Doamnei ALDEA Livia, reprezentant Autoritatea Fitosanitară Sibiu; Doamnei Manuela APETREI și domnului Bogdan Mihai NEGREA ( CEMONT-INCE VATRA DORNEI); Doamnei SAUER Maria, director Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Caransebeș; Domnului TRUȘCĂ Ion Bogdan, director Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viti-Vinicola Drăgășani; Domnului Tiberiu ȘTEF, (Dr. Ing CS3-ICDM); Doamnei Sonia POPA, reprezentant Agenția Națională a Zonei Montane; Domnului profesor Petru GROZAV, Liceul Octavian Goga Sibiu; Domnului Lucian DAVID, (Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni); Doamnei Monica STURZEANU (Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești Mărăcineni); Domnului Constantin DINCĂ, reprezentant Inspectoratul Școlar Județean Sibiu; Domnului TREISTARIU Constantin și ANGHEL Ion, reprezentanți Consiliul Județean Argeș; Domnului Ioan GÂRBACEA, primar comuna Hălchiu.

Continuăm cu opinii și puncte de vedere din cadrul simpozionului științific din data de 8-9 noiembrie 2023:

Domnul Valeriu Tabără (Prof. Univ. Emerit Dr. Ing. Dr. h. c. , Președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești”): ” Transhumanța nu este un fenomen care îl vedem ca unul de dezvoltare de un anumit tip sau mergând pe aceleași căi pe care s-a dezvoltat transhumanța și care a fost specifică poporului român. Ci cred că cercetătorii și astfel de întâlniri își au rostul tocmai pentru a putea să mergem în a descoperi ceea ce  a fost extraordinar de bun în transhumanță legat de evoluția poporului român în timp…. sigur legat de oaie, de viața rurală, de un anumit tip de comportament și așa mai departe. Nu după numărul de oameni judecăm instituțiile este o greșeală capitală trebuie să le judec după performanță și apoi oricât de performantă ar fi o echipă de oameni dacă o reduc la un număr de decizie foarte grea ca număr nu are cum să dea rezultate performante. Adică am redus restructurarea gândindu-ne la salarizare dar nu la eficiența de fond a oamenilor. Nu am făcut nimic ca să valorificăm lâna în România, nici o cercetare de a o valorifica în simple manufacturi, în tot ce înseamnă mai simplu, absolut nimic. Toate unitățile de cercetare trebuie să își mărească sursa de venit. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian-Sibiu este un brand pentru Cristian. Nu știu să existe în această localitate o altă firmă care poate aduce renume acestei localități înafară de institut. Dacă acesta ar fi fost ajutat să producă brandurile de Cristian , inclusiv produse cu caracter montan și sigur în colaborare cu producătorii cu asociațiile, institutul era de 100 de ori mai cunoscut.”

Domnul Gheorghe Lăcătușu (Director plan sectorial MADR): ”Mă considur un pui de ungurean, un rezultat al transhumanței. Când vorbim de Ministerul Agriculturii, când vorbim și despre transhumanță, de această specie de ovine trebuie să vorbim și despre finanțare, cu ce putem duce la finanță, să finalizăm rezultatele cercetării, să fie concretizate. Doresc să prezint câteva cifre legate de modul în care Ministerul Agriculturii susține cercetarea pentru această specie de bovine. Avem în programul ADER. un număr de 10 proiecte de cercetare pe specia ovine, dintre care 3 sunt alocate Insitutului de Cercetare Dezvoltare pentru Montanologie Cristian-Sibiu. Suma totală pe care ministerul Agriculturii o alocă pentru aceste proiecte este de circa de 12 milioane de lei dintre care suma de 3.5 milioane lei este alocată pentru cele 3 proiecte de la Cristian-Sibiu. Vreau să mă refer la câteva probleme cu care se confruntă în prezent transhumanța. O cunoaștem de secole din secolul XIII XVII XVIII. Există unele provocări legate de Transhumanță, și anume este vorba de microparcelarea terenurilor care   s-a realizat în ultimele două decenii. Acesta a determinat un oarecare recul al transhumanței. Tot în prezent asistăm la un fenomen periculos… Păstoritul local se dezvoltă în detrimentul păstoritului transhuman, astfel cercetătorii și consultanții trebuie să găsească soluții pentru ca acest fenomen să nu se agraveze. O altă problemă cu care ne confruntăm este cea legată de schimbările climatice. Din a doua jumătate a lunii iulie, practic in sudul țării, Dobrogea covorul vegetal este aproape distrus. După datele statistice există o evoluție în rândul speciilor de ovine acestea crescând cu aproximativ două milioane de specii dar însă stăm prost la numărul de porci, la vacile de lapte și la efective au scăzut foarte mult, deci și referitor la această chestiune noi trebuie să găsim soluții să redresăm situația. Problema numărul unu de care trebuie să ne ocupăm însă este calitatea furajelor, calitatea pășunilor noastre avem 4,5 milioane de hectare care din păcate nu mai sunt la necesarul calitativ pentru pășunatul național. Ministerul Agriculturii încă din 2013 a luat măsura de a realiza proiecte de amenajamente pastorale în mod gratuit.” În încheiere domnul Lăcătușu a spus că va sta dispoziție cu datele de care avem nevoie, cu finanțări, monitorizarea a proiectelor ADER și se vor căuta soluții pentru a întări cercetarea.

Domnul Radu REY (Preşedinte Forumul Montan din România, M.O. Academia Română) ”Mă neliniștește faptul că Carpații României sunt în continuă depopulare, Pleacă tineretul, rămân oamenii bătrâni, suntem în proces grav de depopulare a Carpaților României. Aceștia încă din totdeauna au fost forța noastră de rezistență și locul unde am putut să ne retragem. Prin faptul ca am avut Carpații am reușit să nu dispărem ca popor. Fânețele sau diminuat, iar sutele de stâne nu mai există. Nu mai sunt îngrăsăminte organice care să asigure biodiversitatea și tot mecanismul, datorită faptului că nu mai avem animale care să le producă, precum și pe tăranul care le creștea. Această economie se prabușește  și nu mai poate fi redresată.  Avem această floră minunată în care avem și Legea Muntelui, regulamentele europene , avem toate în mână…fânețe…iar dacă această floră se sălbăticește natural este pedeapsa muntelui. Muntele fără susținere, nicăieri in Europa și în lume nu a putut să reziste, iar noi nici măcar nu avem fertilitatea pământului pe care o are șesul. Trebuie

  • să îmbunătățim calitatea produselor montane. Să le punem în valoare pe baza regulamentului european și să avem o industrie alimentară care să scoată produsele montane din depozite….o cooperativă la nivel de U.A.T. care să adune toate materiile prime a produselor montane.
  • să punem accent pe calitate la polifloră, polivitamine, aportul plantelor medicinale. Existența furajelor cu plante medicinale prelungesc viața animalelor. ”